FAQ

Jag är otränad och har ingen träningserfarenhet. Kan jag bli medlem hos er? Alla verkar så otroligt vältränade.

Du är varmt välkommen till oss! Alla är välkomna till oss! Vi hjälper alla!
Vi har medlemmar som är motionärer och tränar ett par gånger i veckan och vi har medlemmar som elitsatsar.
Alla inspireras av varandra och alla är snälla och hjälps åt. Många av våra medlemmar har börjat träna mer regelbundet från att aldrig haft en regelbundenhet i sin träning. Hos oss får alla inspiration, träningsglädje och en utmaning på sin nivå.

Flera av era övningar ser väldigt avancerade ut. Jag är osäker på om jag kommer att kunna göra dem. Kan jag ändå träna hos er?

Det ställs inga som helst förkunskapskrav för att börja träna hos oss. Man kan komma helt otränad och vi välkomnar alla från 16 år och uppåt. För varje avancerad övning finns det ett enklare alternativ som ger motsvarande stimulans på kroppen. Vi kallar det för “skalning”. Vi har också en metodik för att steg-för-steg lära oss de mer avancerade övningarna. Vi kallar det “progression”. Många lär sig övningar hos oss som de aldrig trodde var möjliga att lära sig i vuxen ålder.

Hur långt är ett CrossFit-pass?

Ett pass är totalt sett 60 minuter.

Hur ser ett vanligt CrossFit pass ut hos er?

Vi börjar med att gå igenom dagens pass. Sedan har vi uppvärmning i ca tio minuter. Därefter tränar vi teknik och gör oftast tunga lyft för att bygga upp vår styrka. Efter det börjar vår WOD som är huvudmomentet i passet och som oftast ligger kring 20 minuter intensivt arbete. Det är dock inte alltid 20 minuter. Det finns också WODs som kan vara klara på under 10 minuter. Efter WOD ges lite tid till nedvarvning och stretch.

Jag är inte säker på om jag vill träna CrossFit. Kan jag komma och testa ett pass?

Ja! Testa ett av våra prova-på-pass eller Bring a friend-pass och se om det passar just dig. Anmäl dig på vår hemsida.

Hur ser ett prova-på-pass ut hos er?

På våra prova-på-pass fokuserar vi mycket på teknik och grundläggande rörelsemönster. Passen består till stor del av kroppsviktsövningar, men även lättare inslag av gymnastik och styrkeövningar. Vi skalar passen efter din förmåga och erfarenhet. Vi introducerar dig till intensitet och försöker besvara vad CrossFit är.

Hur gör man för att bli medlem hos er?

Fyll i kontaktformuläret på vår hemsida under menyn ”Bli medlem”

Jag tränar i en annan Crossfit-box. Kan jag gästträna hos er?

Javisst! Vi har följande policy för gäster från andra boxar:
Vi bjuder på EN träning om gästen tillhör annan box. Har du med dig en T-shirt från din hemmabox så tar vi tacksamt emot den. Vill box-gästen träna fler tillfällen så har vi dessa alternativ:
Klippkort för OpenGym 10 ggr, 600 kr
Klippkort gäller endast för den som är medlem i en annan CrossFit-box.
Gäster ska alltid maila sin närvaro till info@cfpartille.se innan träning.
Vill du vara med på pass, så kontaktar du oss på info@cfpartille.se.

Varför använder ni mycket engelska termer?

Av två enkla anledningar: Först och främst för att det finns ingen korrekt svensk översättning av alla termer, övningar och pass. För det andra är större delen av allt material på internet på engelska, och vi tycker att det underlättar att läsa om CrossFit och följa med i tävlingar om man lär sig allt på engelska först.

Ordlista och förkortningar

Vad betyder WOD? Workout of the day = Dagens pass.
Vad betyder MetCon? Metabolic Conditioning = Träning för hjärta och lungor
Vad betyder RX? As prescribed = Som programmerat, utan skalning.
Vad betyder skalning? Att man anpassar vikter, övningar eller rörelser efter varje persons förmåga.
Vad betyder reps? Repetitioner.
Vad betyder AMRAP? As Many Rounds/Reps As Possible = Så många varv/reps som möjligt. Anges alltid tillsammans med en tid.
Vad betyder BW / KV ? Bodyweight / Kroppsvikt. Anges ofta i % av kroppsvikt.
Vad betyder PR? Personligt Rekord. Kan vara en vikt, en tid, antal reps osv.

Hur får man träna på Open Gym?

På Open Gym får du träna samtidig som vi har pass och på våra schemalagda open gym tider. Det ger dig en möjlighet att anpassa din träning efter dina egna förutsättningar.

När kan jag börja träna på Open Gym?

Vi tycker att det är lämpligt att du har tränat CrossFit i minst 6 månader innan du börjar med open gym. Det är först då du börjar få bättre koll på de olika övningarna vi använder oss av i CrossFit.

Har ni duschmöjlighet?

Ja, vi har två duschar i varje omklädningsrum.

Vad har ni för utrustning?

Vår huvudleverantör av utrustning är CrossGym.

Om jag tränar tungt, får jag släppa vikten då?

Ja, du får släppa stången om du lyfter för max-rep och du riskerar att skada dig. Säkerhet går före allt! Vårt golv är perfekt för tung träning och klarar av dropp av skivstång på ett utmärkt sätt, men vår policy är att våra medlemmar tränar med de vikter som de klarar av tekniskt och inte släpper vikter i golvet bara för att man kan. Vi vill att våra medlemmar tränar på att göra repetitiva lyft under kontrollerade former (dvs unbroken). Vi är rädda om våra medlemmar och vår utrustning. Utrustning som släpps i golvet är onödigt slitage även om vår utrustning har bra kvalitet.
Kettlebells och hantlar får ALDRIG släppas på golvet då de studsar okontrollerat och kan då skada den som tränar bredvid.

Vad ska jag tänka på när jag är ny?

Det du skall tänka på som ny utövare av CrossFit är att ta det lugnt i början. Lär dig rörelserna först, lär dig sedan att repetera rörelserna med bibehållen bra teknik innan du lägger på belastning eller ökar tempot. Du måste vänja kroppen gradvis för att inte riskera att lära in dålig rörelse eller skada dig. Fråga din coach om du är osäker på något.

Vad behöver jag ha med mig när jag ska träna hos er?

Träningskläder, skor och vattenflaska. Skaffa gärna ett eget hopprep. Det finns att köpa hos oss.

Hur många deltagare är det per pass?

På CrossFit Partille är vi normalt 15 personer per träningspass. Vår coach är inte själv med och tränar på passet, utan finns enbart där för att hjälpa till genom att ge råd, tips och se till att vi tränar på ett säkert sätt. Det gör att vi kan ge alla personer den uppmärksamhet de behöver för att utvecklas på bästa sätt.